HTML

kdanoblog

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

disclaimer

Az oldal tartalma minden bizonnyal fikció. (Elvégre ki akarna matematikus lenni...)

Egy politikai esettanulmány

2011.09.13. 01:04 kdano

Sokan megírták már előttem is, bár kicsit az az érzésem, hogy nem elegen. Ezt mindenesetre csak úgy magamnak referenciaként gyűjtöm össze.

Az egész úgy kezdődött, hogy pénteken derült égből villámcsapásként Lázár János bejelentette, hogy a devizahitelesek a rögzített árfolyamon előtörleszthetnék a hiteleiket, mindezt úgy értve, hogy – ellentétben azzal az árfolyamrögzítéssel, amikor korlátozzák a havi befizetendő összeget, cserébe viszont tovább tart a törlesztés és plusz kamat is rájön – a devizában aktuális tartozást egyenlíthetnék ki olcsóbb árfolyamon, ha egy összegben fizetnek. Mintha nem is 226 lenne a frank, hanem 180, az ebből adódó veszteséget meg természetesen a bankokra hárítanák. Ahogy arra számítani is lehetett, a tőzsde egyből zuhanni kezdett (a negatív nemzetközi hangulat hatásainál jóval erőteljesebben), az OTP 15% mínuszból korrigált vissza 11%-ra, és a forint is esett, lett az a 226-os frank 232-es is. Már épp ideje volt, a nemzeti forintbedöntés mintha az utóbbi hónapokban kiment volna a divatból.

No de persze dehogyis így kezdődött. Inkább úgy, hogy Matolcsy költségvetése – surprise-surprise – megbukott. Nem kicsit, nagyon. El is kezdtek gondolkodni az okosak, hogy mivel fogja a kormány enyhíteni a figyelmet ezen a kényes területen, hogyan fogja ledugni a szükséges nemzeti megszorításokat a kedves választópolgárok torkán. A Gyurcsány-per tűnt a legkézenfekvőbb válasznak, de a valóság most is felülmúlta a képzeletet.

Nézzük azért meg, miről szól ez a javaslat, amelyre a nagy vezér ma hivatalosan is áldását adta (modulo alkotmánybíróság, már amennyi maradt belőle). (És közben frank 234-ig drágult, a magyarországon is meghatározó bankok pedig a bécsi tőzsdén is estek.) Ugyebár vannak azok a devizahitelesek, akik már nem bírják fizetni, vagy éppenhogy csak még megy nekik. Nahát rossz hírünk van, nekik nem lesz jobb egy picit sem. Cserébe viszont rosszabb lesz, mert az intézkedésnek (a banki tőke felemésztéséből fakadó kockázatnövekedéstől eltekintve is) forintgyengítő hatása van, frankgyengítő hatása viszont nemigen. Aztán vannak azok a devizahitelesek, akik egyébként bármely pillanatban ki tudnák fizetni amit kell, csak jobban szeretnek tartozni, na őket megmentjük. Meg persze vannak, akik csak úgy fizetgetnek, de őket sem tudjuk sajnos megmenteni. Összefoglalva, akiknek egyébként nem okoz megélhetési vagy egyéb problémát, inkább kellemetlenséget az árfolyamnövekedés, azokat meg tudjuk menteni a legnagyobb bajban lévők kárára.

Szerencsére ez csak elsőre tűnik így, mert Lázárnak mindenre van válasza: akinek nincs most ennyi pénze, majd fölvesz hitelt forintban, és abból fizeti ki a tartozást. A bankok meg majd tűrik a százmilliárdos veszteségeket. Vagy csődbe mennek, megérdemlik. Na ezt (kevésbé ironikusan) szerencsére még Orbán sem hagyta jóvá, úgyhogy mégis csak visszatértünk ahhoz az állapothoz, amikor a fidesz megmenti saját magát. 

Ahogy adót csökkent saját magának, meg családi kedvezményeket ad saját magának. Mert azokból nem sokat lát az, akinek nagyobb szüksége van rá, mert mondjuk a fizetése nettó 150000 alatti.. Ezekkel szoktak ellenem érvelni, amikor azt állítom, hogy a fidesz egy szocialista párt. És hát igazuk van, ezek nem szocialista húzások. De ez csak azt bizonyítja, hogy a fidesznek még csak ideológiája sincsen, az egy öncélú párt. Államosít mindent, ezt nem lehet jobboldalinak nevezni. Befolyása alá von mindent, tekintélyuralom felé tör, ezt meg nem lehet demokratának nevezni. Félreértés ne essék, nem állítok semmi olyasmit, hogy a többi pártnak lenne ideológiája, az mszp pl. tipikusan majdnem olyan jól fordul 180 fokokat, mint a fidesz.

És végül két vicc:

Vicc #1: A legviccesebb talán Matolcsy figyelemelteresése a figyelemelterelésben: teljesen előzmény nélkül IMF-ezett egyet. De az is lehet, hogy ő párhuzamosan kispályán játszik, és ezzel csak azt akarta a jól bevált (?) recept szerint elfedni, hogy elkezdte foltozgatni a büdzséjét, és megemelte a jövedéki adót (megjegyzem nagyon helyesen, már jópár hónapja meg kellett volna, a dohánylobbi ellenére)

Vicc #2: Az OTP és az FHB, tekintettel Orbán bejelentésére (ti. hogy a pénteki nem csak egy rossz vicc volt) ma letiltotta a részvényeivel való kereskedést

Szólj hozzá!

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://kdano.blog.hu/api/trackback/id/tr563222218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása