HTML

kdanoblog

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

disclaimer

Az oldal tartalma minden bizonnyal fikció. (Elvégre ki akarna matematikus lenni...)

Matekozom

gráfok telítettségéről

2013.05.13. 09:20 kdano

Legyen G egy egyszerű gráf. Tudjuk róla, hogy ha e egy tetszőleges nemél (szóval e nem éle a gráfnak), akkor G+e-ben több teljes r-es található, mint G-ben. Vagyis e-t hozzávéve a gráfhoz növeljük a Kr részgráfok számát. Még másképp fogalmazva: van r csúcsa G-nek, hogy a köztük vezető élek közül egyedül e hiányzik. Ekkor G-ben legalább C(n,2)-C(n-r+2,2) él található. [Itt a C(n,k) jelölést kényszerűségből használom az "n alatt a k" szám jelölésére, a blog.hu ugyanis – érthetetlen okokból – nem támogatja a TeX-et.]

Gráfok ilyen típusú tulajdonságát telítettségnek hívják (vagyis inkább saturation property-nek, magyarul még nem találkoztam vele, de ez tűnik a megfelelő fordításnak), azaz amikor tetszőleges él hozzáadása valamiféle struktúrát – jelen esetben egy új teljes részgráfot – kényszerít ki. Jellemzően a legkevesebb élt tartalmazó példákat keressük, ami pont az ellentéte a Turán-féle extremális gráfelméletnek. Mint annyi minden, ez a kérdéskör is Erdős (és bandája) munkásságából ered. Konkrétan az első bekezdésben szereplő állítást (tételt) Erdős, Hajnal és Moon bizonyította először, 1964-ben.

Ennyi élt tartalmazó, és a tulajdonsággal rendelkező gráfot találni egyébként nem nehéz: egyszerűen fogjunk r-2 csúcsot, és kössük össze őket egymással, meg minden más csúccsal is. Szóval pontosan a maradék n-r+2 pont közt menő élek hiányoznak, és persze ha beveszünk egyet, akkor létrehozunk egy Kr-t, az előbbi r-2 csúcs segítségével.

saturation.png

Bizonyítani már nem könnyű, viszont többféleképp is lehet. A kedvencem Bollobás bizonyítása, amely a Bollobás-egyenlőtlenséget használja: Ha adott az A1, A2,... Am valamint B1, B2,... Bm halmazrendszer úgy, hogy minden Ai mérete k, minden Bi mérete l, továbbá Ai és Bj akkor és csak akkor diszjunkt, ha i=j, akkor m<=C(k+l,k). Azaz nem tudunk nagyon sok ilyen (Ai,Bi) diszjunkt halmazpárt kiválasztani úgy, hogy a többi közülük alkotott pár ne legyen diszjunkt. Egy kicsit bonyolultnak tűnik az állítás, de egy könnyű példa segíthet elképzelni a dolgot: fogjunk egy k+l-elemű halmazt, az Ai halmaznak válasszunk egy tetszőleges k elemű részhalmazt, a Bi-nek pedig a maradék l elemet. Ez mindjárt mutatja is, hogy k+l alatt k halmzpár elérhető.

Ezt alkalmazva a telítettségi tétel bizonyítása a következő. Minden hiányzó élhez definiálunk egy halmazpárt. Ai lesz az adott él két végpontja, míg Bi a létrehozott Kr-en kívüli összes (n-r) csúcs. Ekkor persze Ai és Bi diszjunkt, és könnyen ellenőrizhető, hogy a többi párnak van közös eleme. Minden A halmaz kételemű és minden B halmaz n-r elemű, tehát alkalmazhatjuk az egyenlőtlenséget: a halmazpárok, azaz a hiányzó élek száma legfeljebb C(n-r+2,2). És ezt akartuk bizonyítani.

Egyébként a Bollobás-egyenlőtlenségnek is több bizonyítása van, közülük a kedvencem Lovásztól származik, és külső hatványokat használ. A k-adik külső hatványa egy V vektortérnek egy másik vektortér, ΛkV, amelyet V-beli vektorok ún. ék-, vagy külső szorzata generál, mégpedig a k vektorból álló szorzatok. Az ékszorzatnak megvan az a különösen hasznos tulajdonsága, hogy az értéke pontosan akkor nem nulla, ha a szorzatban szereplő vektorok lineárisan függetlenek. Szintén fontos, hogy ha V n-dimenziós, akkor a k-adik külső hatványa C(n,k)-dimenziós. A bizonyítás menete tehát az, hogy V-nek egy k+l-dimenziós vektorteret választunk, és ennek a k-adik külső hatványában megfeleltetünk az Ai-knek lineárisan független vektorokat. Tehát találtunk m lineárisan független vektort egy C(k+l,k)-dimenziós térben, amiből következik az állítás.


Szóval ez az alapprobléma. Rengeteg variációja létezik, megkérdezhetjük például ugyanezt páros gráfokon: Tegyük fel, hogy van egy G=(A,B;E) páros gráfunk, ahol mondjuk |A|=|B|=n, és minden hiányzó A-B közti él behúzásával létrehozunk egy új Ks,t-t , azaz egy teljes páros gráfot, amelynek s csúcsa van A-ban és t csúcsa B-ben. Legalább hány éle van G-nek? A válasz itt is ismert, szintén több bizonyítása van. Először Bollobás bizonyította be: n2-(n-s+1)(n-t+1)-nél kevesebb él nem elég.

Na de mi történik akkor, ha nem kötjük ki, hogy az s csúcs A-ban legyen, a t csúcs pedig B-ben, hanem különböző élekhez különbözőképp állhat az a bizonyos létrehozott Ks,t? Na ez az, amin egy ideje gondolkozunk. Azt tudjuk, hogy az előbbi n(s+t-2)-(s-1)(t-1) élnél kevesebb is elég, de nem sokkal. Sőt, azt Wenying be is bizonyította, hogy legfeljebb egy n-től nem függő konstanssal kevesebb n(s+t-2)-nél a minimális élszám. Sokkal többet viszont egyelőre nem tudunk. Ha sikerül valami eredményt elérnünk, írni fogok róla.

Szólj hozzá!

Címkék: gráf extremális

A bejegyzés trackback címe:

https://kdano.blog.hu/api/trackback/id/tr765283179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása