HTML

kdanoblog

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

disclaimer

Az oldal tartalma minden bizonnyal fikció. (Elvégre ki akarna matematikus lenni...)

Őrült hét egy őrült országban

2013.04.22. 09:05 kdano

Nem éppen átlagos héten vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy ezentúl nem ez lesz a hét megszokott menete.

Hétfőn kezdődött. Délután egy körül olvastam először az indexen, hogy robbantottak a bostoni maraton befutójánál. Ezek után egész este a CNN-t olvastam és néztem, de nem sok minden derült ki belőle. Ketten meghaltak (ez másnap reggelre háromra nőtt), rengetegen megsérültek. Hogy kik voltak és miért tették, az nem derült ki.

A következő napokban viszonylag gyakran ment nálunk a CNN. Szerdai hír volt, hogy a szenátus elkaszálta a fegyverhez jutás szigorításáról szóló törvényt. Ez ugyebár arra adott volna lehetőséget, hogy ne lehessen ugyanúgy fegyvert venni a fegyverboltban, mint paprikát a vegyesboltban, vagy laptopot a számítógépboltban, hanem legalább kicsit megnézzék a vevőt, ad abszurdum nyilvántartásba vegyék a fegyverét. Elképesztő, mire képes az amerikai fegyverlobbi, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szenátus 100 tagja úgy áll össze, hogy minden állam két képviselőt delegál. A törvény elfogadásához 60 szavazat kellett volna, de csak 54 gyűlt össze. A szigorításokat egyébként az amerikaiak többsége támogatja, csak hát a rendszerből adódóan – ahogy a CNN írja – az 57 millió összlakosú Kalifornia és New York állam ugyanúgy 4 szavazattal tudta megtámogatni a dolgot, mint ahogy az 1,3 millió összlakosú Wyoming és Észak-Dakota is 4-gyel ellenezte.

Szerda este jött a következő sokk: Texasban kigyulladt, majd felrobbant egy műtrágyagyár. Mint másnap kiderült 15–20-an meghaltak, köztük több tűzoltó, aki az eredeti tüzet ment oltani. Egyébként a média elképesztő dolgokat művelt ezzel, és a többi eseménnyel kapcsolatban is (az amerikai is eléggé, de a magyar meg pláne). Itt ugyanis a helyi televízió valahogy megsaccolta magának, hogy hatvanan meghaltak. Hivatalosan ugyan első este hármat erősítettek meg, a sajtónak nyilatkozó seriff pedig egyenesen nem volt hajlandó becslést adni. Az MTI-nek mindenesetre sikerült ezt a 60-at átvennie és szétkürtölnie a magyar sajtóban.

Csütörtök este is a CNN ment, immáron két breaking news-kategóriájú hírről is volt mit beszélni. Aztán háromnegyed kilenc körül jött a breaking news a breaking newsok között: „MIT police officer shot”, azaz egy MIT-s rendőrt meglőttek. Meglepő módon viszonylag gyorsan visszatértek a két korábbi témáról szóló riportokra, én pedig addig a neten keresgéltem a híreket. Fél tízkor kiderült, hogy a meglőtt rendőr meghalt. Végül kilyukadtam a #mitshooting nevű twitter-folyamon, ahol aztán 3-4 órán keresztül követtem a híreket. Elég gyorsan kiderült, hogy a rendőrség élőben megosztja a saját belső rádiójának adását (ezt a hajsza vége felé több mint 70000-en hallgatták), de nekem az nem is töltött be, meg hát a twitterezők élőben tudósítottak a fontosabb dolgokról, elég volt tehát azt néznem.

Mindenesetre igencsak elképedtem, amikor kiderült, hogy az ámokfutók gránátokat robbantgatnak menekülés közben. Arra utalt, hogy komoly bűnözőkről van szó. Némi magyarázatot jelentettek volna azok a találgatások, hogy ők azonosak lennének a hétfői robbantgatókkal (de ez olyan merész feltételezésnek tűnt, hogy csak reménykedni mertem benne). Tíz óra körül jelentették, hogy elkapták az első gyanúsítottat, majd pár perccel később írták, hogy a második is megvan, majd cáfolták. A CNN-nek körülbelül ekkor, negyed 11-kor sikerült témát váltani, és az aktuális hírről beszélni. Pár perccel később megint bejelentették, hogy megvan a második gyanúsított. Őt, mint kiderült, meztelenre vetkőztetve tartóztatták le (féltek, hogy bombákat szerelt magára), majd rájöttek, hogy tévedés történt, és elengedték. A CNN-hez ez utóbbi valahogy nem jutott el, úgyhogy egész éjjel őt mutatták, mint második gyanúsítottat (azt hiszem, ezt is átvette a magyar sajtó).

Fél tizenkettő körül jöttek az első hírek arról, hogy az elkapott gyanúsított meghalt, és majdnem éjfél volt, mire a rendőrség hivatalosan is megerősítette, hogy a hétfői robbantók a csütörtöki ámokfutók is. Egy körül arra jutottak a rendőrök, hogy megvárják a napfelkeltét, mert körbekerítették a másik gyanúsítottat, úgyhogy lefeküdtem aludni. Aztán másnap kiderült, hogy nyoma veszett. Végül pedig egy férfitől kapta a rendőrség az infót, hogy annak a kertjében, a hajójában rejtőzködik az illető. Úgyhogy végül péntek délután sikerült őt is elkapni.

És akkor persze mindezek mellett eltörpül, hogy múlt szombaton squasholás közben ismét elrontottam a térdemet. Azért járni most már tudok.

Szólj hozzá!

Címkék: amerika egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://kdano.blog.hu/api/trackback/id/tr865238627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása