HTML

kdanoblog

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

disclaimer

Az oldal tartalma minden bizonnyal fikció. (Elvégre ki akarna matematikus lenni...)

Egy kis aktuálpolitika

2011.11.13. 02:09 kdano

Jelenleg 365 forintot ér egy font. Igen csábítónak tűnik átváltani az ösztöndíjamat forintra: 1000 font ma körülbelül 50000 forinttal ér többet, mint szeptember elején. Nem tagadom, el is gondolkoztam ezen a lehetőségen, egy kis haszonra tenni szert az árfolyamváltozáson, majd ha újra erős a forint, visszaváltom. De itt meg is állt a gondolatmenetem, mert rájöttem, itt most semmi nem garantálja, hogy a forint újra erős lesz. (És mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy csak azért nem írtam le ezt már októberben 340-es fontnál, mert nem jutott eszembe..) Nem arról van szó, hogy egy kis tőzsdei pánik miatt egy hétre megrogyott a forint, hanem konstans mélyrepülés tart már több mint két hónapja, elég nyilvánvaló gazdaságpolitikai okok miatt, és nem úgy tűnik, mintha itt (pontosabban ott) bárki is orvosolni igyekezne a problémát. Például egy normális költségvetés összerakásával.

Az elmúlt napokban benéztem néhányszor a mandinerre, ami azért jó, mert rengeteg hülyeséget lehet a kommentek közt olvasni. Pontosabban azért jó, mert lehet kommentelni, a hülyeségek már csak következnek ebből, meg abból, hogy a trollháborúk egyik kedvelt célpontja az oldal. De koncentráljunk csak a hírekre. Mióta Járai megszavazta a jövő évi költségvetést, nem sok szava van hozzá. Bár viszonylag óvatosan fogalmaz, annyi kiderül belőle, hogy szerinte az a jelenlegi formában nem fog teljesülni, illetve hogy csak illúzió Orbánék növekedési terve. Cserébe szigorú gazdaságpolitikára van szükség. Itt úgy érzem, néhány kérdés jogosan merül fel az olvasóban: Ha mindezt így gondolja, miért engedte át a költségvetési tanács szavazásán? Vagy az a politikai véleménye volt, és ez itt a szakmai? Milyen szakember az, aki Orbán kedvéért mást mond, mint amit gondol? Honnan kéne tudnunk, hogy mikor kinek a véleményét mondja? Egyáltalán miért tartana hitelesnek bárki is egy ilyen korrupt embert?

Orbán közben kijelentette, hogy „extrém nehéz” lesz elérni a másfél százalékos gdp-növekedést, de azért ő el fogja, miközben az EU fél százalékra csökkentette az előrejelzését. És ez ugyanaz az előrejelzés, ami tavaly ilyenkor 2,8% volt 2011-re, míg mostanra (az év nagyrészét magunk mögött tudva) már csak 1,4%-nak sejtik. De Orbán szerint helyes döntés volt a nem ortodox gazdaságpolitika erőltetése és az IMF-védőháló elutasítása, az eredmények pedig már jelentkeznek. Itt lehet, hogy a fokozatosan romló kilátásokra gondolt, de biztosan nem arra, hogy a Fitch leminősítette Magyarországot, az ugyanis csak egy nappal később történt. Meg – kevéssé meglepő módon – az S&P is erősen gondolkozik ezen a lépésen, ami csak azért probléma, mert ott lejjebb már csak bóvlikategória van. Az pedig ha tetszik Orbánnak, ha nem, fájni fog. [De igazából már most fáj, hogy elszállt a forint, ettől ugyanis az államadósság növekszik. Mindenesetre ez itt egy példa arra, amikor a hitelminősítő követi a gazdasági trendet, nem pedig meghatározza.]

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://kdano.blog.hu/api/trackback/id/tr943373767

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Orbán-kormányt leírták külföldön 2011.11.14. 09:09:02

Egyre több jel mutatja, hogy a külföldi hatalmak, Washingtontól a nehezebben körülírható, ám nem kevésbé befolyásos pénzpiacokig végleg leírták az Orbán-kormányt....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása